Fokus

Greenwashing

Greenwashing-blog

Hvad er greenwashing?

Helt kort, er Greenwashing en metode hvorpå producenter og virksomheder får en vare til at fremstå mere ”grøn” end den egentlig er.

Greenwashing er hvor en virksomhed forsøger at give indtryk af, at deres produkter eller tjenester er mere miljøvenlige eller bæredygtige, end de egentlig er. Dette kan være vildledende eller endda ulovlig markedsføring, da det kan føre til, at forbrugerne træffer forkerte valg på grundlag af vildledende oplysninger.

Det er et stort stigende problem, da flere og flere forbrugere ønsker at træffe miljøbevidste valg og købe bæredygtige produkter. Det har ført til, at nogle virksomheder misbruger “grønne” påstande i deres markedsføring for at øge deres salg og imødekomme forbrugernes efterspørgsel efter bæredygtighed. Der kan være flere psykologiske ting som gør at forbrugeren tror at produktet er mere grønt end sandt er. Tænk over hvordan en tekst fremhævet med grønt får dig til at tro at varen er mere miljøvenlig…

Du kan undgå at blive snydt af greenwashing ved at undersøge og stille spørgsmål til virksomhedens bæredygtighedspraksis, og selv søge efter uafhængige vurderinger og certificeringer, der kan bekræfte virksomhedens påstande om bæredygtighed, Kilde: Greenpeace

Vildledende grøn markedsføring

Greenwashing eller ”Grønvaskning” er en form for vildledende markedsføring af aktiviteter eller produkter, der bliver præsenteret mere miljøvenlige og bæredygtige, end de er. Kilde: Forbrugerombudsmanden

Hvordan undgår jeg greenwashing?

Først og fremmest, er det vigtigt at du kender alle de godkendte certificeringer.
Her fremhæver vi de mærkninger, der er vigtige i forhold til miljøvenlige reklameartikler;

GOTS
Global Organic Textile Standard er en international standard for tøj og tekstiler. GOTS produkter indeholder altid økologisk bomuld og/eller genanvendt polyester.
GOTS garanterer også for fuld sporbarhed i hele produktionen.
GOTS er en certificering med yderst strenge krav – faktisk er GOTS den højeste tekstilstandard i verden (april 2021).

FAIRTRADE
En international standard der certificerer bomuld i tekstiler og samtidigt bekæmper fattigdom blandt bomuldsbønderne. Det sker ved en garanteret minimumspris som dækker omkostningerne til bondes bæredygtige produktion.
Fairtrade produkter ses også i fødevarer såsom kaffe og chokolade. Læs mere her >

OEKO-TEX
Når dette symbol er på en tekstilvare, er det garanti for at varen ikke indeholder skadelige kemikalier. Produktet er REACH-kompatibelt og opfylder kravene i EU’s kemikalielovgivning. Se mere her >
Denne mærkning forveksles ofte med Økologisk. OEKO-TEX er ikke økologi.

RPET
Fra plastikflaske til tekstil. Her anvendes genbrugs plastikflasker som omdannes til polyester. Så kan man producere tasker, mulepose og tøj – alle med en del eller 100% genbrugsprodukt.

GRS
GRS er en international certificering; Global Recycled Standard.
Denne certificering er en garanti for at varen er produceret af 100% genbrugsmateriale.

Svanemærket
Svanemærket er et miljømærke i Norden, og omhandler ikke fødevarer.
Selvom denne certificering kun anvendes i Norden, er den en af de mest anerkendte miljøcertificeringer i verden!
Produkter med denne mærkning, er blandt de mindst miljøbelastende i den kategori som produktet er en del af.
Når det handler om tekstil, fokuseres der meget på hvordan tekstilerne er fremstillet, hvilke kemikalier der anvendes i produktionen og på minimering af vand- og energiforbrug. Læs mere om Svanemærket her >>

Hvordan sikrer jeg at miljømærket er korrekt?

Nogle producenter ”opfinder” egne miljøvenlige mærkninger der får varerne til at fremstå miljøvenlige. Det kan være termer som ”Green Concept”, ”Eco Logic” mv.
Disse termer kombineret med billeder og/eller farver, kan skabe forvirring for slutkunden og skabe tvivl om varen rent faktisk er miljøvenlig.

Derfor går vi meget ud af at undersøge varernes oprindelse og certificeringer.
Vi beriger ikke produkter for at få dem til at fremstå mere miljøvenlige.
Derfor tilføjer vi altid de korrekte certificeringer på de varer hvor en sådan er opnået.

Hos KANT Profil er vi meget opmærksomme på at alle certificeringer er bekræftet på alle vores miljøvenlige reklameartikler.
Vi stiller gerne certificeringer og dokumentationer til rådighed såfremt der er tvivl om certificeringens ægthed.

Vi får hele tiden nye produkter i denne kategori – der sker nemlig rigtig meget på området for miljøvenlige reklameartikler med logo.

odessa-mulepose-genbrug

Miljøvenlige muleposer

Trenden peger mod de mere miljøvenlige poser der er produceret af genbrugsmaterialer såsom genanvendt bomuld, RPET-plastik (genanvendt plastik), økologisk bomuld og Fairtrade produktion.
Der kommer flere og flere miljøvenlige løsninger på markedet.
Se vores udvalg her >>

Neutral-logo

Fairtrade og økologisk certificeret beklædning med logo

Neutral® en markedsledende producent af miljøvenligt tøj og tilbehør til B2B-markedet – og en stor del til reklame- og profilbranchen. Med base i København, udvikles der hele tiden nye og bedre metoder med stor fokus på miljø og mennesker.
Se vores udvalg her >>

Har du spørgsmål?

Vores udvalg er stort. Men finder du ikke lige den du søger, så kontakt os. Vores netværk dækker hele Europa og Asien, og vi kan nemt finde lige præcis dét du søger. Skriv til os på kundeservice@kantprofil.dk  eller ring på 70 44 42 41.